Значення теплового обладнання в сучасних закладах громадського харчування важко переоцінити. Багато клієнтів, які користуються послугами сучасних ресторанів, піцерій та інших закладів стикаються з тим, що після замовлення необхідно дуже довго чекати готову їжу. Пов'язано це часто з тим, що застаріле теплове кухонне обладнання не в змозі забезпечити високу швидкість приготування тих чи інших страв.
Одним із типів обладнання, за допомогою яких можна значно прискорити приготування їжі, є пароконвектомат. Він є практично в кожному сучасному ресторані. Цей апарат дає змогу одночасно готувати кілька страв. Причому вони можуть бути найрізноманітнішими - м'ясними, рибними, борошняними. Пароконвектомати мають кілька рівнів, на кожному з яких готується своя страва. У маленьких пароконвектоматах може бути близько 3...5 рівнів, а у великих професійних - аж до 20.
Вибирати пароконвектомат необхідно, зокрема, на підставі того енергоносія, на якому він працює. Це може бути природний газ або електрика. Кожен із них має свої переваги та недоліки. Тому вибирати той чи інший тип пароконвектомата потрібно з урахуванням багатьох чинників.
Найчастіше на кухнях сучасних ресторанів встановлюється газова плита. Як правило, професійні газові плити відрізняються від їхніх побутових аналогів розмірами. Вони мають більше конфорок. Зазвичай близько десяти. Газова плита - популярний інструмент для приготування найрізноманітніших страв. Однак якість приготованої їжі в даному випадку багато в чому залежить від відповідних уміння і кваліфікації кухаря.
Замість газової плити на кухнях ресторанів часто встановлюють електричну плиту. Вона також має свої переваги. Однак суттєвим її недоліком є той факт, що більшість подібних плит використовує велику кількість електроенергії, що може позначитися на вартості відповідного енергоресурсу для ресторану.
Будь-якому ресторану не завадить і додаткове обладнання для приготування різних страв. Наприклад, фритюрниця або чебуречниця. Якщо заклад випускає власні кондитерські вироби, то йому потрібно і відповідне обладнання. Зазвичай це конвекційні або пекарські печі, шафи для вистоювання. Усе це купити можна в інтернет-магазинів, або безпосередньо у виробників перерахованого вище обладнання.