Усі види келихів поділяються на кілька основних груп. До них належать:
- келихи для вина;
- келихи для шампанського та ігристих вин;
- келихи для коктейлів;
- сніфтери (келихи для віскі та бренді);
- чарки для лікерів.
Арманьячний келих (Armagnac Glass)
Арманьяк - міцний спиртний напій від 55 до 65 %, що виготовляється за допомогою дистиляції білого виноградного вина. Пити арманьяк можна з коньячних келихів, хоча існують і спеціальні - арманьячні, напій має бути кімнатної температури, але якщо келих погріти в долонях, то смак арманьяка розкриється ще краще.
Об'єми: 160-240 мл
Келих для білого вина (White Wine Glass)
Призначений для вживання білого вина. Келихи для білого вина більш прямі. Форма келиха звужується до краю. Найважливішою частиною винного келиха є ніжка. Важливо тримати келих саме за ніжку, щоб температура тіла не нагрівала вино, особливо біле.
Об'єми: 180-260 мл
Келих для червоного вина (Red Wine Glass)
Призначений для вживання червоного вина. Келихи для червоного вина більш округлі. Форма келиха звужується до краю. Найважливішою частиною винного келиха є ніжка. Важливо тримати келих саме за ніжку, щоб температура тіла не нагрівала вино.
Об'єми: 200-300 мл
Келих для ірландської кави (Irish Coffee Glass)
Келих для кави по-ірландськи або Айріш гласс - тюльпаноподібної або конусоподібної форми, стоїть на короткій ніжці, зазвичай має спідничку та ручку. Виготовляють такі келихи з товстого жароміцного скла і використовують для подачі як холодних алкогольних кавових коктейлів і збитих кавових міксів, так і для гарячих зігрівальних коктейлів. Акуратна ручка не дає обпектися об гаряче скло ірландської кави, грогу чи глінтвейну.
Об'єми: 230-350 мл
Келих для маргарити /Купит (Margarita Glass, Coupette Glass).
Використовується для однойменного коктейлю. Широке горло призначене для солі та цукру. Насправді буває кілька видів келихів для маргарити. Келих із видовженим денцем і широкими краями вважається класичним, але Маргариту так само можуть подавати в шампанському блюдці, яке теж іноді називають келихом для маргарити. У "Купиті" так само зазвичай подають Дайкірі та деякі тропічні коктейлі.
Об'єми: 250-300 мл
Келих для порто (Porto Glass)
Призначений для вживання портвейну (від нім. Portwein), порто (від порт. Porto) - кріплене вино, вироблене на північному сході Португалії в долині річки Доуру;
Об'єми: 80-100 мл
Келих для хересу (Sherry Glass)
Херес, або шері (ісп. Jerez, фр. Xérès, англ. Sherry) - кріплене вино, вироблене в Іспанії з білого винограду, у трикутнику між містами Херес-де-ла-Фронтера, Санлукар-де-Баррамеда та Ель-Пуерто-де-Санта-Марія, що розташоване в південному автономному співтоваристві - Андалусії. Вміст спирту до 20 %, цукру близько 3 %.
Класичний винний келих конічної форми, що сервірується вишнею. З 17 століття, не зазнав змін, і, як і раніше, радує нас правильними формами чаші і витонченою довгою ніжкою.
Об'єми: 60 мл
Келих сауер (Sour Glass)
Коктейлі сауер (від англ. sour - кислий) - коктейлі-діжестиви, що дістали назву через спільну ознаку - кислий смак. Він створюється завдяки тому, що до рецептури цих коктейлів входять цитрусові соки.
Келих середнього об'єму, в ньому подають коктейлі-сауер. У ньому ж подають віскі.
Об'єми: 100-150 мл
Коктейльний келих / Келих для мартіні (Cocktail Glass, Martini Glass)
Мартіні - коктейль-аперитив на основі джина і вермуту.
Форма келиха дає змогу змішувати окремі інгредієнти, а тонка довга ніжка не дає нагрітися коктейлю під час його вживання. Келих має широкі краї, що дає змогу прикрашати напій шматочками фруктів і додавати в коктейль лід у такий спосіб, що він не буде вам заважати під час вживання напою.
Об'єми:
90 мл - основний, найпопулярніший об'єм
120-160 мл - використовується для напоїв із льодом
210-240 мл - келих дуже великого розміру, не так сильно поширений
Коньячний келих (Cognac Balloon)
Cognac Balloon (Коньячний келих). Кулястий келих для коньяку або бренді. Традиційний келих у формі зрізаної "повітряної кулі" з тюльпаноподібною формою ідеально лягає в долоню, щоб можна було зігріти коньяк теплом своїх рук. Що дасть змогу напою повністю розкрити свій складний аромат і м'який гармонійний смак. Незалежно від розміру, келих наповнюється не більше ніж на чверть.
Об'єми: 240-360 мл
Фужер для шампанського (Champagne Flute)
Цей келих використовується здебільшого для шампанського і коктейлів, що містять шампанське. Звужений верх дає змогу затримати бульбашки шампанського під час його наливання. Вузька висока форма келиха не дасть шампанському видихнутися, змусить його краще пінитися і дасть вам змогу насолодитися свіжістю напою. Що більше загострений низ келиха, то жвавіше утворюватиметься в ньому піна. Тому в чистому і гладкому келиху деякі виробники вирізають зірочку на дні келиха.
Об'єми:
140 мл - найбільш поширений об'єм
180 мл - розмір "імперіал" використовується для коктейлів і сумішей
Харрікейн / Гасниця (Hurricane Glass)
Оригінальна назва "Hurricane" перекладається як "ураган". Великий келих, виконаний у формі груші. Найчастіше має коротку, декоративну ніжку. Форма келиха нагадує старовинні ліхтарні ковпаки. Келих використовується в основному для коктейлів, збитих у блендері, або для заморожених коктейлів. Багато тропічних коктейлів подають у келиху "Ураган".
Об'єми:
230-300 мл - маленький келих
440 мл - середній келих
700-800 мл - великий келих
Бокал олд фешн, Старомодний стакан (Old Fashioned)
Келих Old Fashioned низький, але досить великого об'єму. Спочатку його використовували для напоїв, що подаються з льодом, таких як, наприклад віскі, джин, бурбон, бренді. Тому його форма досить широка, для того щоб вмістити кубики льоду і необхідну кількість рідини, а скло на денці досить товсте, що запобігає швидкому таненню льоду.
Об'єми: 130-240 мл
Коллінз (Collins)
Коллінз - найпоширеніший вид келиха. Коллінз призначений для змішування міцних алкогольних напоїв, як-от віскі, джину з льодом і содовою водою. Історія келиха почалася 1925 року у Франції, в Парижі. Саме тут було запропоновано форму келиха коллінз. Так само використовується для подачі соків, мінеральної води і коктейлів, таких як фізи і клаб мікси. На відміну від хайбола його стінки завжди прямі.
Об'єми: 230-340 мл
Хайбол (Highball)
Назва склянки "highball" перекладається як високий келих. За формою він відносно високий і широкий. Склянка Хайбол вища, ніж Олд фешн, але менша, ніж Коллінз. Хайбол одна з найпоширеніших склянок у будь-якому барі. Склянка простої форми та середнього об'єму є практично універсальною для прохолодних коктейлів;
Об'єми: стандартним є об'єм у 270 мл
Традиційно, використовувався тільки для незмішаних сильноалкогольних напоїв: горілка, віскі. Зараз стопку часто використовують для шутерів - міцних коктейлів;
Об'єми:
50 мл - стандартний обсяг
90-100 мл - подвійна стопка