Сервірування столу на банкеті
Сервірування (фр. servir - обслуговувати) - це підготовка столу перед подачею страв, що включає в себе розстановку в певному порядку всіх необхідних для застілля предметів посуду. Сервірування необхідне для забезпечення зручності гостям у процесі приймання їжі, а також сприяє наданню гарного настрою і допомагає висловити свою увагу та доброзичливість.
Один із прикладів сервірування для святкового банкету вказано на малюнку.
№1 - пиріжкова тарілка, діаметр 18 см (використовується для всіх хлібо-булочних виробів);
№2 - виделка для риби (використовується для рибних страв);
№3 - виделка столова (використовується для основних страв);
№4 - тарілка підставна (на неї ставляться всі тарілки меншого діаметру і вона залишається до кінця банкету на столі);
№5 - основна тарілка, діаметр 27 см (використовується для основних страв);
№6 - супова глибока тарілка (використовується для перших страв, як альтернатива замість супової тарілки можна подати бульйонну чашу);
№7 - ніж столовий (використовується разом зі столовою виделкою для основних страв);
№8 - ложка столова (використовується для перших страв);
№9 - ніж для риби (використовується разом із виделкою для риби під час подачі рибних страв);
№10 - келих для коньяку;
№11 - келих для червоного вина;
№12 - келих для білого вина;
№13 - келих для шампанського.
Предмети сервірування мають відповідати складеному меню урочистості, естетично гармоніювати один з одним та інтер'єром закладу, а також відповідати тематиці урочистості, наприклад, до дня 8 Березня можна прикрасити стіл квітами, а для романтичної вечері доречним буде додати в сервірування столу свічки.