Приготування їжі на парі довго залишалося кращим методом для приготування певних овочів і м'яса. Існує низка обладнання, яке дає змогу приготувати на парі буквально все, що завгодно, хоча донедавна ніхто й не припускав такого розвитку цього методу приготування. Останнім часом багато виробників запустили кілька серій парових конвекційних печей.
Промислові пароконвекційні печі, пароконвектомати
можуть бути як настільними, так і підлоговими. Хоч і для деяких підприємців-початківців ціни на пароконвектомати можуть бути накладними (вони можуть коливатися від 1,500$ до 15,000$), ці печі однаково б'ють рекорди продажів, оскільки вони швидко окупаються.
Усі промислові пароконвекційні печі розраховані на підведення до водопостачання і каналізації, для автоматичної підтримки необхідного рівня води.
Температурні режими парових печей
можуть варіюватися від 100 і до понад 300 С. На приготування курки в паровій печі у вас піде близько 20 хвилин, замість тих двох годин, які ви б витратили на приготування тієї самої курки у звичайній печі. Виробники стверджують, що використання таких печей не тільки скорочує час на приготування, а й знижує рівень вмісту жиру в їжі, що готується. Річ у тім, що традиційне запікання передбачає додавання жиру для запобігання підсушування м'ясних продуктів. А готуючи м'ясо на пару, вам не доведеться додавати ніяких додаткових жирів, і м'ясо точно не буде сухим, завдяки постійному впорскуванню пари. Також, приготування їжі на парі зберігає більшу кількість вітамінів, ніж будь-який інший спосіб приготування, і тому він вважається найбільш здоровим.
Ще одним плюсом у бік парових печей є те, що вони найкраще зберігають смак запечених продуктів. Цей ефект здебільшого досягається завдяки швидкому їх приготуванню. Ті, хто вже випробували такі печі, підтверджують цей факт.
Черговим плюсом пароконвектоматів є той факт, що, незважаючи на використання пари в процесі приготування, ця піч добре підрум'янює продукти на відміну від відомих пароварок. Цей ефект досягається завдяки конвекції (примусовій циркуляції пари навколо продуктів, що готуються), що на додачу до всього ще й прискорює процес приготування.
Хоча термін "піч" припускає, що на ній можна лише випікати, виробники парових печей також рекомендують використовувати їх для швидкого приготування м'яса, овочів, яєць і всіх інших продуктів, крім перших страв. У ній можна розігрівати або розморожувати продукти, або навіть стерилізувати дитячий посуд. По суті, пароконвектомати можуть виконувати ті самі функції, що й мікрохвильові печі, тільки замінюючи шкідливе короткохвильове випромінювання звичайною парою.
Парові печі засновані на здоровій технології, і цілком можуть стати черговим незамінним кухонним приладом.