Кожен бармен має знати особливості та різновиди барного скла, а також те, у чому подавати різні напої. Кожен професійний бармен знає, що подача спиртного напою - це справжній витвір мистецтва. Наприклад, кожен напій має свій спосіб подачі та оформлення, чого важливо дотримуватися. Перше, що потрібно знати, так це те, що подача алкогольних напоїв здійснюється в барному склі, яке не має ніяких малюнків або тонування. Їх прозорість необхідна для того, щоб клієнт міг побачити оформлення напою, а також оцінити майстерність бармена.
Різновиди барного скла
- Стопка 40-60 мл. Це найпоширеніший вид барних стопок, у які наливаються міцні напої без розведення. У клубах, алкогольні напої, які подаються в стопках, називають шотами;
- Рокс або віскі-глас мають місткість від 100 мл до 320 мл. Вони являють собою низькі склянки, в яких подають алкогольні напої з високим градусом. Найчастіше в таких склянках подають алкогольні напої з льодом;
- Зомбі або хайбол мають місткість від 150 мл до 300 мл. Такі склянки найчастіше використовують для створення міксів із кількох алкогольних і безалкогольних напоїв, які змішані між собою;
- Чарка для коктейлів має місткість від 90 мл до 150 мл. Використовується для коктейлів без додавання лікерів;
- Маргарита має місткість від 200 мл до 250 мл. У таких склянках подають коктейль із крижаною крихтою, який користується популярністю в кожному клубі;
- Ураган із місткістю від 450 мл до 800 мл. Такі види склянок використовують для подачі екзотичних коктейлів;
- Келих для коктейлів має місткість від 300 мл до 360 мл. З назви можна зрозуміти, що такі склянки використовують для коктейлів, які містять молоко або для подачі смузі;
- Пуск-кафе має об'єм від 50 мл до 75 мл і використовується для подачі коктейлів, які наливають у кілька шарів;
- Коньячний келих, що має об'єм від 250 мл до 500 мл, використовується для подачі алкогольних напоїв, які не змішані з іншими різновидами алкоголю;
- Чарка для лікеру має об'єм 25-50 мл, використовується для подачі не змішаних лікерів;
- Винний келих має об'єм від 150 мл до 600 мл і необхідний для подачі різних видів вина. Варто зазначити, що біле вино подають у витягнутих келихах, а червоне - у ширших;
- Мадерна чарка, що має об'єм від 100 мл до 150 мл, необхідна для професійної подачі портвейну, кріплених вин і лікерів. Природно, що чим міцнішим буде алкоголь, тим меншим буде келих для його подачі;
- Шампань-флюте з місткістю від 160 мл до 180 мл використовується тільки для презентації коктейлів, зроблених на основі ігристих вин;
- Шампанське блюдце з об'ємом до 200 мл, також необхідне для подачі ігристих вин, які змішані між собою;
- Кубок, що має об'єм від 200 мл до 285 мл, часто використовується для оформлення різних заходів і для подачі змішаних напоїв;
- Келих для пива може мати об'єм від 260 мл до 1000 мл і використовується для подачі різних видів розливного пива;
- Келих айріш-кафе може мати об'єм до 200 мл і необхідний для подачі теплих напоїв.