Класифікація холодильного обладнання
Залежно від призначення фахівці поділяють обладнання на:
- промислове холодильне обладнання, що застосовується на підприємствах харчової промисловості для супроводу технологічних процесів виробництва; обладнання для заморожування та зберігання за низьких і середніх температур продуктів харчування на складах зберігання; обладнання для технологічного кондиціювання комерційної нерухомості та цехів виробництва. Це обладнання, що має, як правило, у своєму складі холодильні системи та (або) установки холодопродуктивністю понад 15 кВт;
- торгове холодильне обладнання, застосовується для збереження харчових продуктів у продовольчих магазинах, їдальнях, ресторанах, кафе та інших підприємствах торгівлі та громадського харчування, поряд зі стаціонарними холодильниками широко застосовують торгове холодильне обладнання. Призначене для короткочасного зберігання охолоджених або заморожених продуктів, напівфабрикатів і готових страв та демонстрації їх під час продажу;
- побутове холодильне обладнання - це знайомі нам холодильники та офісно-домашні кондиціонери.
Ми зупинимося на перших двох позиціях.
Складові ринку торгового комерційного холоду.
Покупці торгового холодильного обладнання висувають такі вимоги до агрегатів:
- високий рівень енергозбереження (електро- і холодоспоживання), який досягається за допомогою поліпшеної теплоізоляції (подвійних, потрійних склопакетів, системи подвійної повітряної завіси, а також випарників з великою поверхнею теплообміну);
- система охолодження (що базується на гліколі, 134-му або 404-му фреоні тощо);
- безшумність (мультисистеми на основі спіральних компресорів);
- висока якість підтримки температурного режиму (система вентиляції повітря, "зворотна" вентиляція);
- обсяг викладки товару, наявність охолоджуваних ванн;
- зручність для покупців у збільшенні площі фронтального скла для вітрин;
- зручність при обслуговуванні (прилавки зі склом, що відчиняються від низу до верху та утримуються гідравлічними поршнями в будь-якому положенні, забезпечуючи більшу викладку, зручне обслуговування та чищення прилавка);
- дизайн (гнуте скло, підсвічування кондитерських вітрин, полички, що обертаються);
- оригінальний матеріал виробів (нержавіюча сталь, дерево, нові види пластмас)
За призначенням торговельне холодильне обладнання поділяють на морозильні та холодильні ларі, холодильні шафи, морозильні ванни, вітрини, гірки. За рівнем температури воно буває низькотемпературним і середньотемпературним. Усі перераховані вище агрегати, крім гірок, виконуються в обох варіантах
Виробники, переважно з Німеччини, Італії та Польщі, орієнтовані на серію обладнання у складі вітрини середньотемпературної та низькотемпературної, вітрини кондитерської, шафи середньотемпературної та скрині. Виконані в єдиній колірній гамі, єдині за дизайном серії призначені для невеликого магазину або відділу у великому супермаркеті ларі.
Супермаркети і невеликі продуктові магазини укомплектовані в основному скринями з Європи. Скрині активно використовують для вуличної торгівлі, контейнерного і наметового продажу, в магазинах під час продажу заморожених продуктів. Найбільш затребуваний обсяг скринь - 150 - 650 літрів, температура - від 0 до -30 °С. Вартість обладнання коливається від 2 до 7 тис. грн. Скрині практичніші, зручніші та дешевші за вітрини: їх можна завантажити під кришку, продукти в них зберігаються значно довше. Поступово зростає попит на ларі ємністю 450
Морозильні шафи
Шафу з температурним режимом від 0 до -8 °С використовують як холодокамеру, від 0 до -24 °С - як морозильник. Морозильні шафи - прямі конкуренти скринь через конструктивну відмінність. Вертикальна конструкція за однаково корисного об'єму дає змогу заощадити торговельну площу, а за значної кількості полиць - розмістити в шафі більший асортимент товарів, ніж у скрині. Морозильні шафи випускаються з об'ємом 350 - 1400 літрів
Шафи випускаються з глухими (для зберігання) або скляними (для зберігання і демонстрації) дверима. У літню пору року особливим попитом користуються шафи з примусовою циркуляцією охолодження і системою автоматичного відтавання. Для економного використання корисної площі шафи передбачаються знімні полиці.
Виділяють три типи ванн: вузький пристінний варіант, ванна центрального розташування і комбінація ванни з шафою. Центральні ванни можуть бути двосекційними, з індивідуальним температурним режимом у кожній секції. Стандартний робочий об'єм - 400 літрів, що обходиться інвестору в 10 тис. грн.
Найпоширеніші морозильні ванни мають діапазон температур від -18 до -25 °С. Для невеликих магазинів затребуваний комбінований варіант, що дає змогу регулювати температуру від -25 до +8 °С.
Холодильні вітрини
Холодильні вітрини активно використовуються в рибних, м'ясних або кондитерських відділах магазинів самообслуговування. У супермаркетах можна побачити лінії завдовжки в кілька метрів. Низькотемпературні вітрини "пропонують" заморожені продукти та морозиво; середньотемпературні ковбасу, сир, молоко тощо.
Холодильні гірки
- молочні (маркування), працюють у режимі +1 ... +7 °С, що відповідає умовам зберігання молокопродуктів і гастрономії;
- м'ясні (маркування МТ, режим 0... +2 °С), використовуються для торгівлі м'ясними та рибними напівфабрикатами;
- фруктові (маркування FV, режим +5 ... +7 °С), добре підтримують товарний вигляд овочів і фруктів. Фруктові гірки мають додаткові конструктивні елементи: для викладення товару в них використовуються дві полиці, що монтуються під нахилом, і нижній рівень (піддон). У верхній частині обладнання встановлено похилу дзеркальну панель.
Стандартна комплектація гірок містить лампи денного світла, вбудовані в козирок обладнання. Для підсвічування м'ясних гірок використовують лампи червоних відтінків з метою збільшення привабливості товару.
На ринку України присутнє холодильне обладнання зарубіжних і українських виробників. Значну частку ринку займає польське холодильне обладнання, а також німецьке та італійське.
Промислове холодильне обладнання
Фахівці оцінюють площу холодильних установок у промисловості та торгівлі в 3 млн м2. Більшість цього обладнання встановлено в 60-70-х роках минулого століття.
Нинішні морозильні камери - це переважно капітальні конструкції із застарілими холодильними агрегатами. За період експлуатації більшість холодильних і морозильних камер застаріли морально і фізично (зношуються теплоізоляція і будівельні конструкції), внаслідок чого зросли енерговитрати. Крім того, на застарілому обладнанні збільшилася кількість порушень температурного режиму під час зберігання продукції (особливо під час пікових навантажень).
Потреба в оновленні парку холодильного обладнання загострилася через нові технології, які впроваджуються і в Україні. Оскільки щось кардинально нове в холодильній галузі придумати важко, доводиться констатувати: за останні кілька років значних змін у технології промислових холодильників не відбулося. А всі новації спрямовані на вдосконалення нинішніх технологій і вузлів. Зокрема, підвищується якість компресорів, зручнішими і зрозумілішими стають панелі управління. Удосконалення у сфері автоматики відбуваються в напрямку збільшення рівня надійності, ергономіки, зменшення шуму. А розвиток теплообмінників - у напрямку збільшення їхньої продуктивності та вирішення проблем відведення конденсату.
Водночас зростання потужності компресорів дало змогу досягти ефекту "шокового" заморожування продуктів. За традиційного способу заморожування м'ясо, пельмені, вареники, овочі, фрукти та інші продукти клали в камеру при температурі -18 - 24 °С; вони проходили три етапи: охолодження, заморожування і доморожування. Ці процеси супроводжувалися підвищеним виділенням молекул води і розривом тканин продукту, внаслідок чого втрачалися вітаміни та інші корисні речовини. Для запобігання цим негативним наслідкам зараз дедалі ширше застосовують процес "шокового" заморожування: продукт різко охолоджують до температури -30-40 °С за інтенсивного руху холодоносія (зазвичай - повітря). У результаті всі три стадії заморожування проходять досить швидко. Так досягається консервувальний ефект, що дає змогу зберегти споживчі властивості продукту.
Більш значні зміни відбуваються в технології спорудження промислових холодильників. Якщо радянські нормативи передбачали розміщення холодильних камер у капітальних будівлях, то зараз частіше споруджують модульну конструкцію з сендвіч-панелей. Це дає змогу в разі потреби розбирати, переносити і змінювати конфігурацію камери.
Попит на нове холодильне обладнання викликаний не тільки потребою переобладнання нинішніх холодильних потужностей, а й розширенням сфери його застосування. Уже кілька років поспіль зростає обсяг споживання продуктів, під час виробництва, транспортування та зберігання яких потрібно дотримуватися спеціального температурного режиму.
Розширення парку промислових холодильників зумовлено і тенденціями розміщення харчових підприємств. Донедавна більшу частину промислових холодильників встановлювали згідно з державною концепцією забезпечення населення продуктами харчування, ухваленою за радянських часів, у великих і середніх містах, а також недалеко від основних переробних підприємств. Тепер у місцях вирощування і виробництва сировини (м'яса, молока, овочів) спостерігається дефіцит холодильних потужностей. Через це сільгоспвиробники активно закуповують холодильне обладнання.
Коментар фахівця:
На сьогоднішній день ринок холодильного обладнання України динамічно розвивається. Розвитку цього ринку сприяє розвиток торгівлі та харчопереробної промисловості. Попит на холодильне обладнання зумовлений тим, що на цих підприємствах переважає вже застаріле холодильне обладнання, яке потребує заміни.
Більшість постачальників холодильного обладнання України - компанії-дилери західних виробників, що займаються виробництвом збірних агрегатів на базі імпортних комплектуючих. Великим попитом користуються європейські бренди. Наприклад, наша компанія пропонує нашим клієнтам холодильні агрегати на базі компресорів, які на сьогоднішній день є лідерами серед компресорного обладнання. Вкладення в придбання такого обладнання швидко окуповуються завдяки найвищій якості, довговічності, низьким експлуатаційним витратам, використовуваним енергоощадним технологіям, що в кінцевому підсумку знижує витрати споживача. Це обладнання відповідає критеріям надійності та довговічності й максимально задовольняє запити споживача.