За технологією виготовлення розрізняють два види ножів - це штамповані і ковані. ковані ножі вважаються кращими, бо вони міцніші та надійніші. Процес виготовлення кованих ножів більш трудомісткий, формування сталі починається під високим тиском і коли сталь ще гаряча, після чого ножі проходять процес шліфування і заточування.
Штамповані ножі виготовляють шляхом штампування заготовок із суцільного листа сталі, після чого ножі також проходять процес шліфування і заточування.
Сучасні професійні ножі найчастіше виготовляють із високовуглецевої сталі, яка добре піддається заточенню, не змінює колір і стійка до корозії.
Вибір ножів для кухні найкраще доручити кухареві, оскільки йому доведеться потім постійно користуватися цим ножем. Ніж має бути зручним у використанні, добре збалансованим і зручно лягати в руку.
Ножі бувають:
- кухарський або кухонний (найчастіше його використовують для нарізки скибочками і кубиками);
-обвалочний або обробний (для оброблення м'яса і відділення м'якоті від кістки, часто лезо такого ножа роблять гнучким);
- гастрономічний (використовують для нарізки ковбас, вареного м'яса і там, де необхідна тонка нарізка);
- ніж для чищення (використовують для чищення овочів);
- ніж для філе (має тонке лезо з виїмками, для зручнішого нарізання філе риби);
- сікач або топірець (необхідний для роботи з м'ясом);
- ніж для випічки або хлібний ніж (має лезо із щербинами і дає змогу зручніше розрізати м'який хліб);
- карбувальні ножі (бувають різних форм, залежно від призначення такого ножа).
Для того щоб ніж був гострим, перед роботою з ним рекомендується його підточувати, для цього існують точила, абразивне каміння або простіший варіант - кухонний мусат. Мусат - це довгий, круглої або овальної форми штир, вкритий алмазним пилом, і тому має жорстку поверхню. Хороший, професійний ніж, при щоденному навантаженні, може прослужити від 5 до 10 років.
На сайті нашої компанії представлені професійні ножі ТМ Pirge та ТМ Stalgast, які добре зарекомендували себе серед наших клієнтів.