У перекладі з французької сервірування столу означає "все на місці". Є загальні правила сервірування, яких слід дотримуватися працівникам ресторану для високої якості обслуговування, але чітких правил, яких слід суворо дотримуватися, у сервіруванні немає. Можна виокремити одне основне правило для предметів сервірування - при виборі потрібно спиратися на рівень закладу, напрямок і загальну стилістику.
У цій статті ми виокремили 8 основних порад, які допоможуть вам обрати предмети сервірування:
1. Краще продумати сервірування столу у Вашому ресторані ще на початковому етапі, під час оформлення залу, щоб зовнішній вигляд столів гармонійно вписався в загальний дизайн.
2. Під час сервірування столу в ресторані потрібно врахувати баланс між практичністю й оригінальністю.
3. Хорошим тоном буде свій логотип на предметах сервірування, так Ви поліпшите запам'ятовуваність Вашого ресторану.
4. Предмети краще вибирати якісні, нехай їх буде менше за кількістю на столі, але хорошої якості.
5. Дотримуйтеся основної ідеї для сервірування столу - клієнту має бути зручно та комфортно за столом.
6. Столові прибори краще обирати сталеві з гладкою поверхнею, навіть якщо на приладах є малюнок, він має бути без заглиблень, щоб туди не забивалися частинки їжі.
7. Посуд краще використовувати з професійної порцеляни, яка розрахована на довгострокове використання, може використовуватися в мікрохвильовках і посудомийних машинах, а також легко сортується і замінюється при бою.
8. Скло так само краще використовувати спеціально розраховане для ресторанів, але якщо Ви хочете підкреслити високий рівень ресторану можна використовувати кришталь.
На сьогодні існує величезний вибір різних позицій і легко можна купити предмети сервірування столу в Києві, Харкові та в будь-якому місті України, основними з яких залишаються - скатертина, серветки, порцеляна, столове скло, столові прилади, набори для спецій, а потім вже можна розбавляти сервірування столу різними тарілками та етажерками, декоративними виробами, квітами, свічниками, ковпаками на страви (бубличками), кошиками для хліба й так далі, усім, на що у вас вистачить фантазії та коштів.