Одним із показників рівня кафе, бару чи ресторану є барний посуд та інвентар.
Залежно від цільової аудиторії, на яку розрахований Ваш заклад, підбирається кількість і різноманітність за видами та якістю посуду.
Що стосується кількості, то зазвичай посуд закуповують орієнтовно з коефіцієнтом 1,3 - 1,5, наприклад, якщо ресторан розрахований на 100 осіб, то келихів необхідно 130-150 штук.
Цей коефіцієнт розрахований з урахуванням сезонної складової, години піку, того, що деяка кількість посуду стоятиме на столах або перебуватиме в мийці, а також необхідно 10% закласти на бій посуду під час експлуатації.
Залежно від потенційної публіки та напряму закладу складається барна карта і вже під неї закуповують певні види посуду, наприклад, для нічного клубу переважатимуть різноманітні бокали для коктейлів, а для пивоварні - пивні бокали та кухлі...
Нині барна культура має на увазі великий асортимент різних за видами і формами келихів, фужерів, чарок і кухлів;
Барний посуд може бути виготовлений із загартованого і звичайного скла, кришталю і кришталевого скла. Для недорогих закладів ліпше використовувати загартоване скло, воно міцніше, але й стінки посуду також товстіші. Для закладів більш високого рівня краще використовувати посуд дорожчий, який більш витончений і вигідно підкреслить клас Вашого ресторану. Під час купівлі посуду слід звернути увагу на
- стінки посуду, вони мають бути рівними без напливів і розводів;
- стики кріплення ніжок і ручок мають бути цільними без тріщин і роз'ємів;
- зріз вгорі келиха має бути гладким, відшліфованим.
Мінімальна кількість необхідного посуду:
1) келихи для білого і червоного вина;
2) келихи для шампанського;
3) чарки або стопки для горілки;
4) різні келихи для коктейлів;
5) пивні келихи та кухлі;
6) чашки для кави, чаю та капучино.
Барний інвентар зазвичай виготовляють із нержавіючої сталі або пластику, поліпропілену.
Мінімальна кількість необхідного барного інвентарю:
1) шейкер;
2) джигер;
3) мірний стакан;
4) мадлер;
5) барний килимок;
6) барний організатор;
7) різні гейзери;
8) барні та коктейльні ложки, а також ложки для чаю та кави.
Список необхідного барного інвентарю та посуду можна продовжувати залежно від потреби закладу.
На нашому сайті представлено недороге столове скло ТМ Pasabahce, виробництва Туреччина, і скло більш високого рівня ТМ Arcoroc і C&S, виробництва Франція, ТМ Bormioli Rocco (Італія), а також у розділі Барний інвентар Ви знайдете все необхідне для Вашого бару.