Штучний холод у наш час застосовується у всіх галузях виробництва і сільського господарства
Холод є прекрасним консервантом, перешкоджає розвитку мікроорганізмів і широко використовується в усіх галузях харчової промисловості. У м'ясній, плодоовочевій, рибній і птахопереробній промисловості здійснюють охолодження, заморожування і збереження продуктів за негативних температур; у молочній промисловості холод використовують для дозрівання сиру, зберігання молока, масла і продуктів молочного виробництва; у кондитерському виробництві охолоджують сировину, готову продукцію, заморожують заготовки з тіста.
Холод застосовують у виноробстві та при пивоварінні - охолодження сусла, контроль температури під час бродіння, зберігання пива.
У металообробних підприємствах холод використовується для термічного загартування металів. При плавках і литті якість металу підвищується охолодженням і осушенням дуттьового повітря.
У будівництві шахт і тунелів при плавучому ґрунті проводять заморожування за допомогою холодильних установок. У шахти і гірничі розробки подають охолоджене повітря для поліпшення умов.
Холод використовують і у фармацевтичному виробництві для зберігання готових препаратів і вихідної сировини. У виготовленні гумової продукції, наприклад шин для автомобілів, під час стендових випробувань якості покришок.
За допомогою холоду скраплюють гази, у нафтопереробці за допомогою холоду очищають масла від парафінів та інших домішок.
У виробничих приміщеннях для збільшення комфортності роботи проводять кондиціонування повітря, що забезпечує гарне самопочуття персоналу і, як наслідок, підвищення продуктивності праці.
А підприємства громадського харчування і зовсім не можуть обійтися без холоду, автоматизованих прилавків, холодильних і морозильних столів.
Таким чином з кожним роком зростає застосування холоду в усіх галузях виробництва і життя людей.
Трохи історичних фактів або "А ви знаєте, що...":
Моментом відкриття холоду можна вважати 17 століття. Англійський хімік Бойль і німецький фізик Геріке провели дослід і встановили, що вода в розрідженому просторі випаровується за низьких температур.
У 1777 році Нерн відкрив, що в умовах вакууму вода замерзає, якщо видаляти водяну пару (поглинання сірчаною кислотою). А 1810 року ці спостереження допомогли англійцю Леслі побудувати першу машину для виробництва льоду.
Лікар Перкінс на практиці застосував і доповнив ці винаходи, і 1834 року побудував холодильну машину, що працює на етиловому ефірі. Цю машину можна вважати прообразом усіх холодильників сучасності, оскільки в ній поєднувалися найхарактерніші деталі:
- посудина, де відбувалося кипіння рідини;
- насос, охолоджуваний водою, який стискав пари ефіру і нагнітав їх у змійовик. При цьому пари знову перетворювалися на рідину.
Такі машини стали називати компресійними. Перкінс і його колеги не наважувалися піднімати тиск у системі і весь процес відбувався у вакуумі. Трохи пізніше було зроблено удосконалення, які дали змогу підняти тиск у холодильному контурі.
У 1871 Тельє побудував машину на метиловому ефірі.
У 1872 році Бойлю було видано патент на аміачну холодильну машину.
У 1874 швейцарець Пікте створив машину, що працює на сірчистому ангідриді, а в 1881 Лінде спільно з Віндгаузеном сконструював вуглекислотну холодильну машину, тиск у якій сягав кількох десятків атмосфер.
Трохи пізніше з'явилися абсорбційні машини, що працюють за принципом поглинання пароподібної речовини (наприклад, аміачної пари) слабким розчином і подальшого випарювання з розчину. Ці холодильники з успіхом застосовували в районах із відсутністю електрики, для їхньої роботи було необхідне просто джерело тепла (хоч сонячного, хоч багаття).
Але в наш час найбільшого розвитку набули компресійні машини, що працюють на озонобезпечних хладонах.
У 1895 році в Бєлгороді було побудовано перший холодильник заготівельник.
Компанія "Європейські Технології Обладнання" представляє широкий асортимент холодильної продукції, починаючи від льодогенераторів і закінчуючи холодильними вітринами. Для клієнтів діє приємна система знижок. З усіх питань звертайтеся за телефоном+38 (067) 57-101-58 або залишайте заявку на сайті.