Більшість людей не розуміють, чому деякі кухонні матеріали є кращими для посуду, ніж інші. Давайте поглянемо на кожен тип наплитного посуду та виділимо переваги й недоліки кожного з них:
Нержавіюча сталь найпоширеніший тип для кухонного посуду. Посуд із нержавіючої сталі можна знайти в більшості домашніх господарств.
Нержавіюча сталь насправді сплав металів, що включає сталь, вуглець і хром, такий посуд добре протистоїть корозії.
Нержавіюча сталь є чудовим вибором для кухонного начиння, але через нездатність добре проводити тепло, важливо вибрати наплитний посуд із "сендвіч дном", яке має алюмінієвий або мідний прошарок. Без "сендвіч дна" ви отримаєте гарячі точки на поверхні для приготування їжі, і продукти харчування будуть готуватися нерівномірно.
Переваги
Відносно недорога;
Стійка до подряпин;
Стійка до корозії;
Стійка до деформації;
Блискучий вигляд протягом тривалого часу;
Не реагує з продуктами;
Підходить для всіх типів плит, включно з індукційною.
Недоліки
Не дуже хороший провідник тепла.
Чавунний посуд
Чавун використовували для створення посуду протягом сотень років;
Ті, які використовують чавунний посуд, абсолютно впевнені в особливій винятковій здатності приготування. Проте готувати на чавунному посуді не так уже й легко, і щоб підтримувати гідний зовнішній вигляд, теж потрібно постаратися.
Це дуже міцний матеріал, і не рідкість, коли чавунний посуд передають із покоління в покоління.
Переваги
Відносно недорога;
Дуже міцна;
Добре зберігає і розподіляє тепло;
Підходить для індукційних плит.
Недоліки
Реагує з продуктами харчування, якщо немає спеціального покриття;
Потребує трудомісткого процесу догляду;
Важче, ніж більшість інших видів посуду;
Може іржавіти, якщо немає спеціального покриття.
Алюмінієвий посуд
Алюмінієвий посуд використовується приблизно в кожній другій кухні, через свою відмінну теплопровідність.
Алюміній - м'який метал і легко дряпається та деформується, а також реагує з певними продуктами.
Переваги
Недорога вартість;
Відмінна теплопровідність.
Недоліки
Реагує з кислою їжею;
Легко дряпається і деформується;
Не підходить для індукційних плит.
Мідний посуд
Мідний посуд зазвичай використовується серед професійних кухарів через свою відмінну теплопровідність. Такий посуд сам по собі, як правило, дуже дорогий, тому не часто його можна побачити в багатьох домашніх кухнях.
Мідний посуд частіше використовується серед шеф-кухарів, і не дарма, бо добре проводить тепло, що дає змогу швидко нагрівати та регулювати зміни температури, це дає змогу краще контролювати процес приготування їжі.
Переваги
Відмінна теплопровідність.
Недоліки
Досить дорога вартість;
Реагує з кислою їжею;
Потрібне регулярне полірування;
Не підходить для індукційних плит.