Скільки обробних дощок має бути в кухні?
Мінімум дві, максимальна кількість - не обмежена. За гігієнічними нормами в професійно обладнаній кухні має бути не менше десяти дощок.
Найважливіша вимога: продукти, які їдять сирими (хліб, зелень, овочі) не можна різати на тій самій дошці, на якій обробляють рибу і м'ясо. Причина очевидна - у м'ясі можуть бути бактерії. У процесі теплової обробки вони гинуть і кінцевий продукт нешкідливий для людини. Але на обробній кухонній дошці вони можуть зберігатися досить довго. Якщо на ній порізати хліб або ковбасу, то легко можна захворіти на небезпечні інфекційні хвороби.
Для хліба, як правило, використовують окрему невелику дошку. Для зелені, овочів зручніша дошка більшого розміру.
Риба потребує окремої обробної дошки - рибний запах специфічний і досить стійкий. М'ясо зазвичай обробляють на тій самій дошці, що й птицю, але на ній не ріжуть жодні інші продукти.
Дошки для різних продуктів обов'язково мають відрізнятися - за матеріалом, розміром, кольором або формою, щоб їх не переплутати.
Розмір і форма обробної дошки
Найзручніша форма - прямокутна. Звичайна товщина обробної дошки - 5-10 мм, але для м'яса краще вибрати дошку товстішу (15-20 мм), на випадок, якщо знадобиться рубання м'яса з кістками.
Розмір обробних дощок теж різний: для хліба підійде невелика, для м'яса краще брати 20*40 см. Для розкочування тіста дошку вибирають набагато більшу - часто на весь стіл, адже пласти тіста (для рулетів, наприклад) бувають значних розмірів. Розмір обробної дошки для кухні - це практично завжди індивідуальний вибір.
Матеріали для обробної дошки
Дерево. Традиційний матеріал для обробної дошки - тверде дерево. Для розкочування тіста, викладання гарячої випічки підходять тільки дерев'яні. Для відбивання м'яса відмінно підходять товсті обробні дошки.
Дерево м'яке, шорстке і пружне, ножі на ньому не тупляться, продукти не ковзають по дошці. Якість залежить від породи дерева - з твердих порід (дуба, акації, бука) краща і довговічніша. Дошки можуть бути зроблені з цільного дерева або склеюватися з окремих фрагментів.
Недоліки дерев'яних обробних дощок. Дерево вважається найменш гігієнічним матеріалом. Воно вбирає запахи, особливо м'яке дерево - сосна і береза.
Згодом середина дошки, в тому місці, де ріжуть, стає увігнутою. Намокаючи у воді дерево деформується, тому в посудомийну машину завантажувати дерев'яну обробну дошку не рекомендується.
Від мийних засобів дерево теж псується, а крім того, вбирає їхній специфічний запах.
Скло. Для оброблення овочів і м'яса чудово підходять дошки зі спеціального скла. Скло вважається найбільш гігієнічним матеріалом, воно дуже добре миється в посудомийній машині. Такі дошки досить міцні - вони не б'ються, не стираються від різання. Можна навіть відбивати на них м'ясо.
У продажу є спеціальні моделі з гумовими ніжками. Це потрібно для щільного прилягання до столу. Часто їх роблять із жароміцного скла, щоб використовувати також і як підставку під гарячі каструлі.
Недоліки скляних обробних дощок. Єдиний недолік дощок зі скла - неприємний звук, який видає ніж, стикаючись зі склом. Якщо нерви міцні - скляна обробна дошка для вас.
Пластик. Пластикові обробні дошки легкі, міцні, легко миються, довговічні. Для їхнього виготовлення застосовується високоякісний поліпропілен або поліетилен, матеріали, які поєднують у собі всі необхідні характеристики: пружність, хороша опірність на стирання та зношування, прекрасна хімічна стійкість.
Товщина таких обробних дощок буває різна, продаються вони часто в комплектах різного кольору, щоб зручно було відрізняти дошку для м'яса від дошки для хліба. Якісні вироби мають спеціальні канавки для стоку соку або води.
Недоліки пластикових обробних дощок. Пластик не витримує високих температур. Хороші пластикові обробні дошки не можуть мати копійчану ціну. Якщо товар занадто мало коштує, то його краще не брати - дешевий пластик швидко покривається порізами, втрачає привабливий вигляд, стає шорстким, а його хімічний склад може бути просто небезпечним;