Промислові соковитискачі відрізняються від своїх побутових побратимів тим, що розраховані на щоденну важку роботу. Вони виготовляються з міцних зносостійких матеріалів, які витримують велике навантаження. При купівлі промислового соковитискача важливо знати основні види цього обладнання, щоб визначити, який саме вид вам потрібен. Усі побутові та промислові соковижималки, за принципом своєї роботи, поділяються на три види: відцентрові, шнекові та соковижималки для цитрусових.
Перший тип соковитискачів є найпопулярнішим і найдоступнішим. Принцип його роботи такий: терка перетирає м'якоть на кашку, з якої за допомогою відцентрової сили витягується сік, після чого він стікає в контейнер. Для безперервної роботи, промислові соковижималки оснащені функцією автоматичного викиду вичавленої м'якоті, яка збирається в спеціальному знімному контейнері. Відцентрові соковижималки підходять для роботи з більшістю овочів і фруктів, але зовсім не підходять для зелені та продуктів, що містять дрібні кісточки, як-от полуниця, малина, смородина, помідори тощо. Терка відцентрової соковижималки просто не впорається з подрібненням зелені, що може призвести до поломки, а дрібні кісточки фруктів миттєво заб'ють сито і виведуть соковижималку з ладу. Очистити після цього сито буває вкрай складно і займає багато часу. Але перевагою відцентрових соковижималок є їхній невеликий розмір, швидкість роботи і можливість розміщення її на барній стійці. Отже, якщо ви не збираєтеся витягувати сік із зелені й таких фруктів, як малина або полуниця, то не громіздка відцентрова соковижималка вам цілком підійде.
Щоб узяти все від вашого грошового вкладення, вам потрібно зробити правильний вибір і купити найбільш підходящу для вашого бізнесу модель. Вам може знадобитися спеціалізована соковижималка для конкретних видів фруктів або зелені. Ще один параметр, який допоможе вам визначитися з вибором соковижималки - це обсяги виробництва соку, необхідне для вашого бізнесу. Чим більша продуктивність соковижималки, тим вища її ціна. Купити обладнання для бару можна, ґрунтуючись не на ціні, а на його характеристиках. Але враховуйте те, що деякі соковижималки можуть займати до 0,5 м² простору.
Соковижималка для цитрусових або цитрус-прес являє собою простеньку конструкцію з мотора, конусоподібної ребристої насадки і ємності для збору соку. Вона призначена для вичавлювання соку тільки з апельсинів, грейпфрутів, лимонів та інших цитрусових плодів. Потужність таких моделей становить приблизно 0,35 кВт, цього цілком достатньо, щоб віджати сік.
Принцип роботи соковижималки
Принцип роботи гранично простий: на насадку, що обертається, прикладаєте половинку цитруса і сильно натискаєте рукою; коли сік перестає віджиматися, викидаєте кірку. Зрідка зустрічаються просунуті моделі, у яких плід утримується не рукою, а спеціальним важелем. Відповідно, вартість такої соковижималки раза в два вища, ніж звичайної. Оскільки, зважаючи на свої особливості, сік цитрусових без консервантів зберігається тільки п'ять-десять хвилин після віджимання, це стало причиною створення пристрою, який дає змогу швидко приготувати невелику (стакан або два) порцію соку, одразу ж розлити його й одразу ж випити. Розмір стандартного контейнера для соку в таких соковижималок - один літр або навіть менше. Найчастіше він виготовляється з прозорої пластмаси і забезпечується шкалою для визначення рівня рідини.
Джерело: Компанія "Європейські Технології Обладнання"