Кутери відносяться до розряду електромеханічного обладнання, вони дуже схожі на блендери... Кутер, як і блендер, складається з чаші для продукту, ножів, які цей продукт подрібнюють, і мотора в корпусі. Щодо ножів, то вони можуть бути різні: як звичайними гладкими, так і зубчастими (використовуються для подрібнення твердих продуктів і замісу тіста, подрібнення зелені).
Кутери використовують практично у всіх підприємствах харчування, від їдалень до кафе і ресторанів.
Крім звичайних невеликих кутерів існують також більш промислові кутери, наприклад вакуумні та з охолодженням. Вони поки що не широко поширені, хоча становлять інтерес для м'ясних виробництв. Вакуумний кутер має вбудований у корпус вакуумний насос. Він застосовується на великих харчових підприємствах і для виробництва ковбас тощо. Охолоджуваний кутер використовують у виготовленні м'ясного фаршу для ковбасного виробництва.
На деяких підприємствах, кутер замінив м'ясорубку, оскільки має низку переваг:
1. Швидкість подрібнення (не більше 4 хвилин).
2. Під час подрібнення рівномірно перемішує кілька видів продукту. А якщо в чашу додати води, то це додасть продукту більшої ніжності.
3. Кутер чудово підходить для приготування м'ясних страв і пупів-пюре з різним ступенем подрібнення.
4. Використовуючи кутер для подрібнення м'яса, практично не втрачаються поживні речовини.
Також можна відзначити, що застосування кутера не тільки для переробки м'яса, з його допомогою ви можете приготувати будь-яку страву: соуси і паштети, супи-пюре і просто крем, збити майонез, замісити тісто, приготувати джеми та ягідні муси, рибні та м'ясні котлети і т.д.