Що треба знати, купуючи інвентар і посуд для ресторану?
Незалежно від того, з якої саме причини ви збираєтеся вкладати свої кошти в купівлю кухонного інвентарю та професійного посуду (заснування нового підприємства громадського харчування, оновлення наявного набору кухонного приладдя і посуду тощо), безсумнівно, що придбання має виправдати ваші витрати. У зв'язку з цим, можна виокремити кілька аспектів, на які корисно звернути увагу при виборі інвентарю та посуду для ресторанів.
Як купити кухонний інвентар?
Зрозуміло, що стосовно посуду для ресторану таке питання зазвичай не ставиться - тарілки, ложки, виделки, келихи тощо зазвичай закуповують оптом. Однак під час купівлі кухонного інвентарю такий вибір зробити необхідно, оскільки ви обов'язково опинитеся перед такою дилемою: з одного боку, купівля одним набором економічно вигідна. Але при цьому вразливою якістю набору найчастіше є його комплектація, яка, орієнтуючись на потреби середньостатистичної кухні, може містити аксесуари, в принципі непотрібні для вашого виробництва з його специфікою. Таким чином, економлячи на оптовій купівлі, ви так чи інакше переплатите за ті предмети інвентарю, якими не будете користуватися. При цьому варто врахувати, що вони займатимуть на кухні певне місце, яке можна було б використовувати значно більш цілеспрямовано. Крім того, відсутнє приладдя все одно доведеться купувати на ринку окремо.
Водночас, купуючи необхідні предмети інвентарю вроздріб і витрачаючи додатковий час на пошуки необхідних комплектуючих, ви можете не сумніватися в тому, що, по-перше, купуєте тільки те, що справді потрібно, а, по-друге, обираєте найкраще.
За різноманіття приладдя, представленого на сучасному ринку інвентарю для професійної кухні, легко піддатися спокусі купувати все підряд, сподіваючись на те, що коли-небудь ці предмети можуть знадобитися. Радимо все ж таки не обирати такий шлях, враховуючи хоча б такі важливі чинники, як обмежена робоча площа кухні та бюджет покупки.
Разом з тим, хотілося б нагадати про деякі види кухонного інвентарю та робочих інструментів, яким варто приділити пильну увагу.
Наприклад, у жодному разі не можна нехтувати якістю та асортиментом кухонних ножів. Адже для того, щоб кухар мав можливість проявити всю свою кулінарну майстерність, йому необхідно безліч ножів різних розмірів і видів.
Не меншою мірою важливі на ресторанній кухні професійні обробні дошки. Під час їхнього вибору потрібно враховувати їхню стійкість до зношування, що особливо суттєво для підприємств із великими виробничими обсягами. Найкраще для таких навантажень підійдуть дошки, виготовлені з міцного та екологічного харчового поліетилену.
Крім того, на будь-якій кухні необхідні такі предмети, як черпаки, шумівки, ложки для розмішування, виделки і ложки на довгій ручці, сталеві та пластикові лопатки, щипці для льоду і цукру. Також не можна оминути увагою такі аксесуари, як терка, особливі ножі для розрізання піци і для зняття цедри, вінчик. До переліку необхідного посуду для ресторанів варто включити також мірний посуд (склянки, ложки тощо). Перш ніж купувати це приладдя кухонного інвентарю, потрібно визначитися з їхньою кількістю, розмірами, матеріалами і робочою конфігурацією.
Важливу роль слід відвести і таким пристосуванням, як картоплечистка, кухонний комбайн, фруктовий прес. Сучасна промисловість надзвичайно багата на розробки різних видів професійного кухонного обладнання.
Матеріали для виготовлення кухонного інвентарю
Дуже важливо звернути увагу на те, з якого матеріалу виготовлений той чи інший аксесуар інвентарю або професійного посуду для ресторану. Вибір і в цій частині ринку досить широкий: пластик, дерево, алюміній, нержавіюча сталь, тефлон. Купуючи вироби, слід враховувати такі їхні характеристики, як стійкість до зношування, високих температур, високої вологості тощо.
Якість
Завжди намагайтеся придбати найкраще з того, що Ви можете дозволити. Не варто викидати купу грошей на купівлю найстильніших і найновітніших приладів, але й не економте, адже це приладдя повинне прослужити Вам добрих кілька років.
Зберігання
Насамкінець варто нагадати про зручні та практичні підставки, контейнери, вішалки та полиці для розміщення і зберігання кухонного начиння і посуду. Від цих аксесуарів безпосередньо залежить ефективність процесу приготування їжі, яка багато в чому визначається зручністю і швидкістю роботи кухарів.
Джерело: Компанія "Європейські Технології Обладнання"