Усі заклади такого класу потребують якісної та професійної кавомашини. Побутова серія кавоварок, що має дуже вузький асортимент, один або два види напоїв, не підійде для поставленого завдання, у неї потрібно наливати воду самостійно та заряджати таблетовану каву, водночас якість напою Вам диктує виробник кави, а Ви не маєте змоги приготувати ексклюзивну смачну каву, що подається тільки у Вашому закладі.
У Вашій кав'ярні з великою прохідністю необхідно встановлювати такі типи професійних кавоварок, як стаціонарні ріжкові або автоматичні. Ріжкові кавомашини можуть бути автоматичні (програмовані за часом або кількістю води) або з ручним дозуванням, на одну, дві або три групи ріжків, також вони потребують стаціонарного під'єднання до електромережі, до води та каналізації.
Автоматичні кавомашини стаціонарно підключаються до інженерних мереж, але потребують до себе менш професійного персоналу, вони програмуються на різні види напоїв (до 12 видів) і простим натисненням потрібної кнопки кавоварка приготує напій згідно зі встановленою програмою (еспресо, американо, капучино, мокачино, мокко, лате, лакіато і т.д.). Автоматичні кавомашини самі здійснюють помел кавових зерен, додають молоко або какао залежно від комплектації та налаштування самого апарату. Такі кавомашини можна встановлювати не тільки в кафе чи ресторані, вони чудово зарекомендували себе у фаст-фудах і на заправках, де кожен клієнт може самостійно вибрати собі напій, натиснувши на відповідну кнопку і кавомашина його приготує.
Ріжкові кавоварки належать до класу професійних, і вимагають до себе більш професійного персоналу. Вони можуть готувати відразу 2-3 і більше порцій кави залежно від кількості ріжків. Для ріжкової кавомашини необхідно окремо ставити одну або кілька кавомолок, залежно від кількості сортів кави. Сучасні кавомашини - багатофункціональні в плані приготування різного роду напоїв. На них також можна приготувати еспресо, американо, капучино, мокачино, мокко, лате, макіато, але це більш трудомісткий процес і він обмежується професійним досвідом бармена.
Розробку меню і вибір обладнання необхідно починати на стадії проектування закладу, щоб врахувати все до дрібниць, дизайн, інженерні комунікації, розташування обладнання для зручності роботи.
Цей процес займе великий проміжок часу, будівництво або ремонт вже існуючого підприємства необхідно починати після повного розуміння роботи всього підприємства. Якщо у вас, як у майбутнього господаря, немає чіткого розуміння, яким Ви хочете бачити Ваше підприємство, то Вам необхідно звернутися до фахівців або будувати універсальний заклад із комплектом основного технологічного обладнання для того, щоб надалі можна було переформатувати Ваш об'єкт на більш прибуткове підприємство.
Меню - це найважливіша й основна частина кожного проєкту у сфері громадського харчування. Працювати з ним доведеться весь час, додаючи або виключаючи різні пункти.
Розробляючи меню, необхідно зробити наголос на доцільні різновиди кави та напоїв. Це можуть бути: різні сорти кави, смачні мікси, кава з ромом або коньяком, капучино, мокачино тощо. Дуже популярний гарячий шоколад. Крім власне напоїв, необхідно передбачити і десертне меню. Зрозуміло, тут потрібен асортимент страв, які Ви можете приготувати самостійно. Ви можете виготовити печиво, слойки, пироги, десерти. Список може обмежуватися тільки фантазією.