Національний Науково-Дослідний Інститут Продуктів Харчування Італії опублікував дані щодо піци "Маргарита" в класичному неаполітанському виконанні (з помідором і моцарелою). Згідно з цими даними 100 г продукту містить: білків-5,6 г, вуглеводів-52,9 г, жирів-5,6 г, а його енергетична цінність становить 271 ккал.
Отже, поговоримо про ідеально збалансовані поживні цінності. Слід зазначити, що фахівцям з питань харчування не так вже й просто давати поради з цього приводу, оскільки вони збентежені незліченним розмаїттям рецептур і великою кількістю інгредієнтів, що використовуються, як-от гриби, шинка, мариновані овочі, вершки, майонез, ковбаса та ін., чию калорійність і поживну збалансованість украй складно виміряти.
Ясна річ, що коли експерт з питань харчування радить вживати якусь страву, він має знати її поживні властивості, щоб визначити її придатність або дати можливість замінити її іншим продуктом харчування. Але сьогодні зробити це з піцою не просто через майже безмірне розмаїття та інтерпретацій рецептур піци і через різницю в порціях та якості інгредієнтів.
Харчову цінність круглої піци, яку найчастіше подають у піцеріях, нутриціоністи оцінюють так: вага - 210 г, вуглеводів -1111 г, білків -11,8 г, жирів -11,8 г, енергетична цінність становить 570 ккал. Усім відомо, що ці цифри в різних закладах швидкого харчування різні. Експерти кажуть, що вони радять вживати піцу не частіше ніж один раз на тиждень, як смачне розмаїття, щоб розбавити монотонність повсякденних страв. У будь-якому разі вечеря, що містить 111 г вуглеводів, не посприяє схудненню, але допоможе урізноманітнити монотонність повсякденного харчування. Проте, якщо ви все ж час від часу обідаєте цією смачною стравою, то експерти радять вам обирати "Маргариту" з моцарелою і помідорами. Вона послужить вам швидким, низькокалорійним і ідеально збалансованим, з погляду харчування, продуктом.
Хоча піца і не є найздоровішою та найкориснішою стравою, але як швидкий обід вона є хорошою альтернативою фаст-фуду.