Тостер - незамінний апарат для тих компаній громадського харчування, які пропонують для своїх клієнтів сніданки. Особливо для великих закладів, у яких потік оброблюваних булочок повинен знаходитися близько 400...1000 штук за одну годину робочого часу. У цьому випадку тостер - машина незамінна. Однак у багатьох керівників подібних закладів виникає питання про те, як вибрати конвеєрний тостер? Адже вибір моделей начебто і великий, проте як визначитися з тим, яку саме з них купити - це вже часто проблема.
Конструкція більшості конвеєрних тостерів приблизно однакова. Вони складаються з електронагрівальних елементів (ТЕНів), стрічки конвеєра, яка постійно рухається із заданою швидкістю (зазвичай швидкість руху стрічки можна регулювати), двигуна стрічки. У деяких моделей ще конструкцією передбачено вентилятор. Він призначений для забезпечення конвекційних потоків повітря.
Теплоелектронагрівачі можуть бути двох типів - металеві та кварцові. Металеві дешевші, проте нагріваються повільно. Кварцові ж ТЕНи гріються набагато дорожче, хоча коштують такі моделі зазвичай дорожче. Усередині тостер завжди металевий. Зверху ж він може мати найрізноманітнішу обробку. Найчастіше корпус тостера пластиковий. Також конструкцією тостера передбачено наявність піддону для готових булочок. Як правило, цей лоток також підігрівається ТЕНами.
Наступний фактор, на який потрібно звертати увагу при виборі тієї чи іншої моделі тостера, - це можливість готувати в ньому різні хлібобулочні вироби. Так, бувають тостери винятково для булочок, винятково для тостів, а також такі, що підходять і для одного, і для іншого типу зазначених хлібобулочних виробів.
У більшості випадків зазор на тостері - близько 5 см. Зустрічаються також і тостери, у яких розмір зазору тостера становить 8 см. Такі моделі призначені для техаських тостів і круасанів. Також ТЕНи для підігріву можуть бути розташовані тільки з одного боку булочки, а можуть бути з обох.
- Вертикальні. Зазвичай мають невелику продуктивність, але займають небагато місця.
- Горизонтальні. Такі моделі нагадують печі. Здатні виробляти велику кількість продукції за малий проміжок часу.
Керувати тостером можна за допомогою налаштування температури, або ж за допомогою налаштування часового проміжку роботи.