Під час облаштування приміщень, де знаходяться заклади громадського харчування, часто виникають питання з вибором того чи іншого обладнання. Особливо, якщо власники бізнесу раніше не займалися подібними питаннями. Одним з таких популярних питань є наступне - як вибрати холодильник для ресторану? Насправді питання це набагато складніше, ніж може здатися на перший погляд. Зокрема, під час вибору тієї чи іншої моделі холодильної установки необхідно враховувати багато різних чинників.
Перший і один із найголовніших чинників - це об'єм холодильної та морозильної камер холодильника. Значення відповідних об'ємів дає змогу підібрати модель таким чином, щоб можна було точно дізнатися, яку кількість продуктів можна помістити в нього. Зверніть увагу, що об'єм холодильника може бути загальним і корисним. Причому більшість європейських виробників холодильного обладнання в його документації вказують обидва ці значення, а виробники з країн СНД і Китаю - тільки загальний. А корисний у більшості з холодильників менший на кілька відсотків.
Наступний важливий фактор - кількість споживаної холодильником електроенергії. Тобто, його електрична потужність. Цей показник особливо важливий у довгостроковій перспективі. Так, дешеві холодильники мають меншу ціну, однак при цьому споживають значно електрики. І навпаки, дорогі холодильні установки, як правило, більш економічні. Найкраще купувати холодильники, що належать до класів А, А+, А++ або А+++.
Далі необхідно визначитися з кліматичним класом холодильника. Цей показник дає споживачеві інформацію про те, за якої температури навколишнього повітря може працювати агрегат. Найпоширенішими є холодильники, що належать до кліматичних класів N і SN. Це відповідно нормальний режим і субнормальний. У першому випадку діапазон становить +16...+32°С, а в другому - +10...+32°С. Бувають ще класи субтропічний (ST - температура +18...+32°С) і тропічний (T - від +18 до +43°С).
Буває охолодження холодильників динамічне і статичне. Якщо потрібно вибрати холодильник для ресторану, то краще зупинитися на динамічному охолодженні.
Також потрібно пам'ятати, що металеві конструкції в холодильнику міцніші, тому краще підійдуть для професійної холодильної установки. Потрібно обов'язково уточнити максимально допустиму масу продуктів, що укладаються на полиці.