Спланувати й обладнати свою власну професійну кухню, хоч і цікаве, але все ж таки складне й дороге заняття. Професійна кухня - це не те ж саме, що домашня кухня, тільки більша і краще оснащена. У ній все має бути продумано до дрібниць і відповідати всім стандартам, санітарним нормам і правилам техніки безпеки тощо.
Сядьте і добре подумайте про те, яку саме кухню Ви хочете створити. Не важливо, буде це VIP ресторан або ж просте кафе, дизайн Вашої кухні повинен виходити з її цілей. Насамперед Ви повинні визначитися з меню, яке Ваша кухня буде пропонувати. Якщо Ви відкриваєте фаст-фуд, то обладнання Вашої кухні кардинально відрізнятиметься від того, що використовується у великому китайському ресторані. А той, своєю чергою, матиме мало спільного з італійським рестораном, тощо. Можливо, Ви хочете, щоб ваше майбутнє кафе чи ресторан пропонувало винятково французьку кухню, а може, Ви захочете дотриматися тенденції та об'єднати кілька світових топ-кухонь під одним дахом? Усе це має враховуватися під час вибору обладнання для кухні.
Так само Вам потрібно вирішити, скільки людей обслуговуватиме Ваша професійна кухня. Визначившись із цим, Ви чітко зможете розрахувати, скільки саме місця займатиме кухня, а також потужність необхідного Вам обладнання та кількість його одиниць. Або ж навпаки, можливості Вашої кухні залежатимуть від її розмірів.
Незалежно від того, чи буде це кафе на 30 осіб, чи банкетний зал на 250 осіб, є низка професійного обладнання, необхідного для кожної професійної кухні, як-от: холодильники, морозилки, раковини, стелажі, прилавки, печі та вентиляція. Але його кількість, потужності, можливості та функції залежатимуть від вищезазначених чинників, а саме: від меню, розмірів кухні та від кількості передбачуваних відвідувачів. Щоб максимізувати продуктивність і прибуток, а також бути впевненими в тому, що процес приготування буде гладким і безпечним, Ви маєте чітко розрахувати, що саме Вам потрібно. Подумайте, скільки персоналу буде на кухні? Скільки місця у Вас у розпорядженні? Де що стоятиме? Де зберігатимуться продукти? Як багато плит Вам потрібно? Чи багато Ви будете готувати у фритюрниці? Наскільки великий Вам потрібен холодильник? Чи потрібна Вам конвекційна піч? Або саламандр? Чи будете Ви користуватися виключно електричними печами, газовими або комбінованими? (Газове теплове обладнання краще, оскільки вогонь запалюється і гасне миттєво. Таким чином, легше регулювати температуру під час процесу приготування. Але газове обладнання, на відміну від електричного, має високий рівень розсіювання тепла, тобто сильно нагріває повітря навколо. Плюс до цього, вогонь поїдає кисень і залишає багато чадного газу, тож якщо Ви не хочете, щоб Ваші співробітники непритомніли на робочому місці, це треба враховувати). Не забудьте так само про додаткове обладнання, таке як міксери, блендери, м'ясорубки, мікрохвильові печі, соковитискачі, льодогенератори і т.д. Вам може і не знадобиться все обладнання, але переконайтеся в тому, що Ви не забули найголовніше - посудомийки, печі, вітрини, холодильне обладнання і т.д.
Якщо Ви в розгубленості або не впевнені в тому, яке обладнання купувати і як його правильно розташувати - найміть дизайнера. Він допоможе Вам правильно підібрати обладнання і використовувати кухонний простір по максимуму, що захистить Вас від подальших витрат на перепланування і допоможе уникнути плутанини і стовпотворіння на кухні в години пік, що збереже Ваш імідж і заощадить гроші в майбутньому. Пам'ятайте, скупий платить двічі.
Перш ніж розпочинати обладнання Вашої кухні, Вам потрібно попрацювати із самим приміщенням. Стіни та підлога у Вашому закладі повинні легко і швидко митися, при цьому підлога не повинна бути слизькою. Висота стелі, електропроводка, освітлення, водо- і газопідводи, каналізаційні стоки, вентиляція та опалення мають бути зареєстровані та відповідати всім будівельним і протипожежним стандартам. Крім того, Вам необхідно обладнати вашу кухню системою протипожежної безпеки та ручними вогнегасниками.
Тепер можна приступати до встановлення. Цю справу краще доручити професіоналам, оскільки професійна техніка потребує професійного встановлення. Не забудьте врахувати те, що посудомийні машини можуть виробляти багато пари, тож їх краще розмістити в окремому кутку і додати додаткову витяжку.
Як обладнати професійну кухню:
- Визначтеся з видом кухні, яку ви хочете відкрити, і кількістю передбачуваних відвідувачів;
- Заплануйте свій бюджет заздалегідь, перш ніж робити будь-які витрати. Обов'язково залиште грошовий резерв, оскільки перші кілька місяців ваш бізнес не приноситиме вам особливого прибутку;
- Перш ніж почати щось робити, зберіть усі необхідні документи і дозволи;
- Зверніться до дизайнера;
- Підготуйте приміщення для професійної кухні;
- Закуповуйте тільки найнеобхідніше, найнадійніше, найдовговічніше та найенергозберігаюче обладнання для професійної кухні.