А який холодильник хороший?
День добрий!
У цій статті хотів обговорити, що таке холодильник і як до нього ставитися, без зайвих формул, математичних викладок та інших цифр... Без них не обійтися, але постараємося, щоб їх було якомога менше.
Мене часто запитують: "А який холодильник мені купити? А який холодильник хороший?". Так ось, моя відповідь завжди однакова - будь-який, всі хороші!!!
Чому така відповідь? Тому що будь-яка техніка створюється для певної мети і для певної кількості продукту. М'ясорубка має параметр кг м'яса на годину, пральна машина - кг білизни і т. д., але ось чомусь люди під час купівлі холодильника не замислюються про параметр кг льоду на добу!!!! Але ж у кожного холодильника є такий показник (Потужність заморожування).
Другий показник це "умови роботи", тобто температура довкілля, в якому техніка працює. Тут трохи цифр наведу...
Але для початку спробуємо правильно назвати холодильник. У фізиці немає такого поняття як "ХОЛОД", є поняття "відсутність тепла"!!! І холодильник не робить холод - він забирає тепло і (це важливо) віддає його в навколишнє повітря.
Приблизна схема така: фреон забирає тепло всередині холодильника, мотор качає фреон, фреон віддає тепло ззовні холодильника - начебто схема зрозуміла, чи не так?
Тепер почнемо наш холодильник випробовувати - піднімемо температуру всередині холодильника (двері забули закрити, або 15 кг парного м'яса поклали).
Який же буде результат? Фреон забирає тепло, але його багато, мотор качає більше фреону і гріється, віддати багато тепла холодильник не може, оскільки площа конденсатора (це задня стінка, яка гаряча) залишилася незмінною. Таким чином холодильник може віддати тільки Х кількість тепла.
Ось так і виходить: як максимум - згорілий мотор, як мінімум - м'ясо починає пропадати, рахунок за електрику зростає (бо холодильник працює, не вимикаючись).
Тепер поставимо наш холодильник у нішу (люблять люди комори прибирати і робити місце під холодильник) і ще повісимо полицю над холодильником впритул. Наш холодильник тепло забирає, мотор качає, але віддати він його не може!!!!
Знову наше м'ясо не дочекається походу на шашличок, пропаде.
Відразу скажу тим людям, які парирують: "У мене так холодильник працює вже n-ну кількість років і все нормально!" - значить Вам пощастило!!! Я радий за Вас, але величезна кількість холодильників ламається саме через те, що конструкторами закладено певні умови роботи, і, порушуючи ці умови, ви граєте в рулетку: холодильник може й працюватиме, а може й зламається.
Тепер трохи цифр...
Поставили ми холодильник поруч із пічкою. У холодильнику є теплоізоляція, як правило, в нових моделях це пінополіуретан (простими словами - піна монтажна, всі її бачили), завтовшки приблизно 4 сантиметри.
Не буду наводити формулу розрахунку (її можна знайти в інтернеті), але якщо усереднити дані, то холодильник розміром метр на метр і заввишки два метри має площу поверхні 10 м2, і на кожен градус підвищення температури через ізоляцію проникає додатково 10 Вт теплової потужності.
Давайте для простоти, адже ми починали з холодильників побутових, просто розділимо це на чотири. Як правило, побутові холодильники мають об'єм 400 л (більше або менше).
Отримуємо 2,5 Вт на кожен градус, ніби й дрібниця, а порахуємо. Холодильник розрахований на роботу в умовах кімнатної температури - 22 градуси. Влітку на вулиці температура 32, а на кухні всі 38, тож маємо 38-22=16 градусів, множимо на 2,5 = 40 Вт, які ми вже втратили. Якщо холодильник стоїть у ніші - йому ще спекотніше, додатково 15 Вт, а в холодильнику ж продукти! У підсумку, від компресора 150 Вт (які спрямовані на охолодження продуктів), ми забрали 55 Вт - це третина потужності!!! Компресор працює не вимикаючись, рахунок за електрику зростає, ресурс мотора стрімко падає!
Цим прикладом хотів відповісти на ваше запитання "А який холодильник хороший?".
Хороший холодильник - той, який працюватиме у Ваших умовах. Просто прочитайте інструкцію до холодильника до самої останньої сторінки, і якщо сказано, що потужність заморожування 5 кг на добу, то так воно і є; якщо режим від +15 до +25, то він працюватиме і за +30 - але з перевантаженням. І пам'ятайте, завжди легше створити умови роботи, закладені конструкторами холодильника, ніж міняти мотори, заправляти фреоном і нести збитки від зниклих продуктів.
У цій статті ми розглянули холодильник побутовий, але дрібні промислові холодильні шафи майже нічим не відрізняються: фреон забирає тепло, мотор качає, конденсатор віддає тепло в навколишнє повітря. Тільки потужність (холодильна) вища.
Так що шановні читайте інструкцію уважно, а не тільки тоді, коли зрозуміли, що холодильник зламався!