Перед тим як розібратися з питанням, як грамотно підібрати і вигідно купити гастроємності, необхідно дати короткий опис цих виробів. Гастроємності повсюдно використовуються в різних закладах громадського харчування. Вони являють собою пластикові або металеві ємності, в яких зберігається вже готова їжа, або напівфабрикати. У тому числі їх можна використовувати в мармітах, холодильних установках, на лініях роздачі готової їжі, на виставках продуктів харчування. Залежно від того, де саме передбачається використовувати гастроємності, необхідно визначатися і з їх розміром, об'ємом, глибиною і матеріалом виготовлення.
Розмір гастроємностей може бути різним. У стандартизованій літературі значення відповідних розмірів прийнято позначати латинськими літерами GN. Далі йдуть цифри, які в кодовому вигляді вказують на розміри гастрономічних ємностей. Як правило, найпоширенішим розміром вважається GN 1/1. Такі вироби мають розміри 325 на 530 мм. Є великі та малі гастрономічні ємності.
Наступна особливість зазначених виробів - вони не повинні вбирати запах їжі, не іржавіти, не вступати в хімічні реакції з продуктами харчування, бути довговічними, простими у догляді та митті. Тому найпоширенішим матеріалом, з якого виготовляються гастрономічні ємності, є нержавіюча сталь. Вона ідеально підходить для перерахованих вище вимог. Також ємності виготовляють із матеріалів на основі полікарбонату (пластику). Такі гастроємності також мають хороші експлуатаційні характеристики.
Існує ще кілька критичних параметрів під час вибору тієї чи іншої ємності. Зокрема:
- Товщина стінок виробу. Від цього залежатиме його механічна міцність.
- Якість матеріалу. На них не повинно бути пошкоджень.
- Температурні характеристики. Практично всі гастроємності можна зберігати в холодильній або морозильній камері. Однак пластикові ємності не можна розігрівати.
- Можливість миття ємності в посудомийній машині. Це полегшує її експлуатацію.
Що стосується колірних рішень, то гастроємності на сьогоднішній день бувають найрізноманітніших кольорів. Особливо це стосується пластикових виробів. Тому вибирати варто самостійно.
Останнім важливим аспектом при підборі необхідної гастрономічної ємності є її ціна. Не варто купувати відверто дешеві вироби. Особливо пластмасові. Зазвичай вони служать недовго і не відповідають перерахованим вище критеріям. А вибір ємностей в інтернет-магазинах на сьогоднішній день величезний.