Слово "ресторан" походить від латинського слова restaur, що означає відновлювати, кріпити.
Уперше це слово було застосовано стосовно закладів громадського харчування у Франції 1765 року паризьким кулінаром Буланже. Він заснував заклад, головною стравою якого був бульйон. Сам Буланже називав бульйон відновлювальною стравою, і вивіска на його закладі свідчила: "Приходьте до мене всякий, хто страждає на шлунок, і я його відреставрую (відновлю)". Відтоді слова "реставрувати" і "restorantes" почали поступово еволюціонувати і входити в широкий ужиток і перетворилися на слова "ресторан" і "ресторація".
Проте перші ресторани в тому вигляді, в якому вони існують на сьогоднішній день, з'явилися задовго до цього в Китаї. Заклади такого роду існували на той час за часів правління династії Тан 618-906 рр.
У Європі перші заклади, де можна було придбати їжу за гроші, були так звані "харчевні", "трактири" і "таверни". Оскільки в Європі в 12-13 столітті було не заведено харчуватися поза домом, відвідувачами і клієнтами таких закладів більшою мірою були мандрівники і купці. Популярності ресторанний бізнес у Європі почав набирати лише у 18 столітті.
На росії прабатьком ресторанного бізнесу можна назвати Івана Грозного. Він видав указ продавати спиртні напої тільки в державних установах «кабаках», які стали з часом приносити чималий дохід. У середині 19 століття "шинки" називалися також питними будинками, де можна було також замовити перші страви, різноманітні закуски та випічку. Згодом "кабаки" замінили корчми, у яких подавали винятково російські страви, в той час як ресторани існували лише в невеликій кількості та призначалися для еліти суспільства. На початку 20 століття збільшення кількості ресторанів призводить до необхідності їх класифікації за категоріями. Власниками ресторанів у цей період були французи та німці.
У період після революції багато ресторанів закрилися, і розвиток ресторанного бізнесу знову почався з 50-х років. У 80-х роках знову ресторани переживають кризу через тимчасовий дефіцит. Перші ж недержавні ресторани в нашій країні виникають із розпадом Радянського союзу.
На сьогодні ресторанний бізнес є однією з найпопулярніших інвестицій. Тому, вирішивши зайнятися ресторанною справою, необхідно серйозно підійти до всіх його складових, зокрема й до вибору обладнання та інвентарю.