Індукційні плити працюють за принципом електромагнітної індукції, який був винайдений 1831 року англійським фізиком Майклом Фарадеєм, і сьогодні ж відомому фізику з Англії можуть подякувати працівники ресторанного бізнесу, адже саме цей спосіб використовують під час виробництва сучасних індукційних плит.
Відмінність індукційних плит від їхніх електричних полягає в способі утворення тепла. В електроплитах спочатку відбувається процес нагріву тенів, потім тепло переходить на поверхню конфорки, від конфорки тепло передається на дно посуду і тільки після цього нагрівається продукт. Процес нагріву в індукційній плиті значно простіший, тепло від дна посуду передається одразу їжі. Процес розжарювання тенів і нагрівання поверхні плити пропущено.
Яким же способом утворюється тепло?
Індукційна плита оснащена склокерамічною поверхнею, під нею розміщується котушка з міді, через неї пропускається електричний струм високої частоти. Цей струм утворює магнітне поле навколо котушки, воно, впливаючи на дно посуду, нагріває його, і в результаті чого тепло передається їжі. Дно посуду має бути виготовлене з феромагнітних матеріалів.
Цікаві факти.
- Для того, щоб почати готувати на індукційній плиті, Вам треба пам'ятати, що використовувати Ви можете тільки той посуд, який має феромагнітні властивості. Це посуд, виготовлений з: нержавіючої сталі й оснащений феромагнітним дном, алюмінію з таким самим дном, посуд із чавуну. Є один дуже простий спосіб перевірити, чи підходить Ваш посуд для застосування на індукційній плиті чи ні. Ви можете скористатися звичайним магнітом. Прикладіть магніт до дна посуду, якщо відбувається процес намагнічування, посуд придатний для готування в ньому на індукційній плиті.
- Якщо між сковорідкою та індукційною плитою покласти папір, то під час процесу готування він не загориться. Індукційні плити швидше, ніж електричні, нагріваються й остигають. Тим самим не перегріваючи повітря в приміщеннях на кухні.
- Деякі моделі індукційних поверхонь мають датчик, який розпізнає посуд тільки з феромагнітним дном і датчик діаметра посуду. У разі поміщення на поверхню іншого посуду або посуду меншого діаметру датчик не відреагує і плита не ввімкнеться.
Купуючи індукційну плиту, ви не тільки заощаджуєте час, а й гроші, що витрачаються на електроенергію.