Гастрономічні ємності (або як їх скорочено називають - гастроємності) - це корисні предмети, які використовуються при приготуванні та зберіганні продуктів харчування. Найчастіше ці предмети можна побачити в різних закладах громадського харчування, а також у продуктових магазинах. Для того, щоб правильно підібрати ту чи іншу ємність, необхідно звернутися по допомогу до гіда з гастроємностей. Це полегшить процес вибору.
Перше, на що варто звертати увагу, - це геометричні розміри ємностей. Вони бувають найрізноманітнішими розмірами, як за розміром довжини/ширини/висоти, так і за об'ємом. Розміри гастроємностей позначаються латинськими літерами GN. Найменші ємності - це GN 1/9, а найбільші - GN 2/1.
Наступний параметр, на який необхідно орієнтуватися під час вибору тієї чи іншої гастроємності - це матеріал виготовлення. Найпопулярнішим матеріалом у цьому разі є нержавіюча сталь. Вона міцна, витримує будь-які температури, відмінно відмивається від жиру і сажі. З нержавіючої сталі в харчовій промисловості часто виготовляють не тільки гастрономічні ємності, а й інші елементи. Наприклад, марміти, теплові вітрини, холодильне обладнання.
Також найчастіше гастроємності виготовляють із полікарбонатних матеріалів. Найчастіше з поліпропілену. Як правило, такі ємності мають на своїй пластиковій поверхні певні насічки із зазначенням їхнього обсягу. У таких гастрономічних ємностей є свої переваги. Наприклад, вони прозорі, тому легко бачити, що в них всередині. Вони не гримлять під час транспортування. Відмінно підходять для зберігання продуктів у морозильних і холодильних камерах. Однак істотним недоліком пластикових гастроємностей є те, що їх не можна використовувати з тепловим обладнанням (зазвичай їх не можна нагрівати до температури близько +90°С і вище).
Ще один популярний матеріал для виготовлення гастроємностей - це тритан. Це ще один сучасний матеріал на основі полімеру. Зовні нагадує скло, але не розбивається. Дуже добре підходить для зберігання в ньому найрізноманітніших продуктів. Зокрема для зберігання продуктів в умовах холодильних і морозильних камер. З недоліків варто відзначити, що його не можна нагрівати до температури +90°С і вище).
Ще один популярний матеріал - меламін. Відмітна особливість - мала вага і висока екологічність. Бувають білими і кольоровими. Підходять для зберігання в холодильнику. Однак їх не можна сильно нагрівати.