Найважливішою властивістю чавуну є тривале збереження та розподіл тепла, а також міцність матеріалу. Правильно дбаючи, чавунний посуд буде Вам служити протягом кількох поколінь.
Чавун нині використовується у виробництві такого посуду, як сковороди, жаровні, казани, сотейники і порційний посуд для подачі. Такий посуд чудово підходить для підрум'янювання, смаження, тушкування і випікання харчових продуктів.
Чавунний посуд можна використовувати для індукційних печей.
Виробництво
До складу чавуну входить не тільки залізо, а такі складові, як вуглець і фосфор, які змішують із залізом, щоб зробити належну твердість і міцність.
Виготовляють чавунний посуд за допомогою лиття. Для такого процесу потрібні глиняні форми, зроблені під високим тиском, так щоб їхню форму можна було точно контролювати. На додаток до металу, що використовується в чавуні, виробник повинен контролювати компоненти форми, які включають глину і воду. Шаблони вдавлюються в глину і розплавлене залізо виливається в отриману порожнину. Коли метал охолоджується до твердого стану, глиняні форми розбиваються на частини. Потім заготовки посуду шліфують і упаковують для транспортування.
Використання та догляд
Перед першим використанням чавунний посуд потрібно помити теплою водою, насухо витерти рушником і нанести тонкий шар рослинної олії, помістити в духовку 200 ºС протягом приблизно години і дати охолонути. Згодом посуд потемніє, набуде чорного кольору і покриється антипригарним нальотом. Нині вже можна купити чавунний посуд, який має антипригарне покриття, встановлене на заводі, і не потребує додаткової обробки перед використанням.
Зберігати чавунний посуд необхідно в сухому місці. Мити можна будь-якими мийними засобами як вручну, так і за допомогою посудомийної машини.