Щоб зробити роботу бармена максимально швидкою та зручною, сучасний ринок барного інвентарю пропонує велику кількість професійних інструментів і пристосувань, без яких неможливо уявити повноцінну роботу бармена, - шейкери, стрейнери, барні ложки, відкривачки, штопори, пластмасові й металеві гейзери, корки для шампанського та багато іншого.
Шейкер (від англійського слова shake - "трясти") шейкер призначено для змішування різних інгредієнтів в однорідну масу, тим самим, поєднуючи смакові якості кожного з них, а також для охолодження одного або декількох компонентів напою.
На замітку:
- не варто захоплюватися і занадто довго струшувати шейкер - лід швидко розколеться і перетвориться на воду, яка змінить смак напою в негативний бік;
- у шейкер не можна наливати газовані напої;
Існують певні правила роботи шейкером - щоб максимально швидко й ефективно змішати компоненти, рух льоду в шейкері має бути за горизонтальною або вертикальною траєкторією.
Шейкєри бувають двох видів: класичний та бостонський
Класичний або "Італійський" шейкер складається з трьох частин:
- склянки для змішування;
- стрейнера (фільтр);
- кришки (ковпачка).
Класичний шейкер має одну неприємну особливість - інколи, після приготування коктейлю важко відкрити кришечку шейкера, а якщо після використання шейкера не одразу зняти фільтр зі склянки для змішування - ці частини надійно "прихопляться" і роз'єднати їх буде вкрай складно. Річ у тім, що під впливом льоду метал швидко охолоджується і змінює свою форму. Щоб уникнути подібних проблем, необхідно попередньо охолоджувати шейкер, наповнюючи склянку для змішування льодом. Безпосередньо перед приготуванням коктейлю, лід потрібно змінити або злити воду, що утворилася. Крім того, в попередньо охолодженому шейкері, лід тане набагато повільніше, і вода не зіпсує смак коктейлю.
Бостонський, "Американський" шейкер вважається більш сучасним і ефективним варіантом. Він складається з двох склянок для змішування. Крім того бостонський шейкер використовують зі стрейнером (ситечком) і барною ложкою.
Як варіант шейкер може мати дві металеві склянки для змішування або одну скляну, а другу металеву.
Головна відмінність і перевага "Бостонського" шейкера від "Класичного" - це якість кінцевого продукту. Під час приготування в "Бостонському" шейкері поява води в коктейлі практично виключена, адже компоненти перед струшуванням перебувають у склянці для змішування, в якій немає льоду. Своєю чергою, у "Класичному" шейкері компоненти зазвичай наливають поверх льоду, який вмить починає танути.
Стрейнер - це коктейльне сито, необхідне для того, щоб під час переливання коктейлю з шейкера в келих, відсівалися надто великі шматочки льоду або інші наповнювачі. Стрейнер складається з круглої пластини, виготовленої з нержавіючої сталі зі спіралевидним краєм і ручкою.
Використовувати стрейнер дуже легко - достатньо просто накрити ним шейкер і переливати коктейль через спеціально призначену для цього спіраль. Стрейнер дасть змогу створювати вам справді прекрасні коктейлі!
Барна ложка являє собою ложку з довгою ручкою, що має на іншому кінці товкач для подрібнення цукру, м'яти тощо. Деякі барні ложки можуть мати на іншому кінці вилочку, яку можна використовувати для зручності роботи з лимоном, шматочками фруктів та іншими прикрасами або інгредієнтами коктейлів.
Барною ложкою користуються для перемішування інгредієнтів у склянці. Вона служить і як мірна ложка - 1 барна ложка вміщує 5 г або 5 мл рідини. Опуклий бік барної ложки використовують під час приготування шаруватих коктейлів.
Ложки для абсенту представляють собою різьблені, часто мереживні по краях, лопатки з отворами посередині для того, щоб розчинений водою цукор вільно стікав у склянку з абсентом. Іноді зустрічаються варіанти, які взагалі мало нагадують ложки.
Крім того, в барі використовується ложка для морозива для приготування десертів.
Мірний посуд
Одним із необхідних у роботі бармена інструментів є джиггер (джиггер) - це посуд, що нагадує два мірних стаканчики різного об'єму, спаяні на основі (мірні поділки розташовуються з внутрішньої сторони стаканчиків). Ці міри найчастіше застосовуються в рецептах коктейлів. Для нас більш звичним, а також, що не менш важливо, практичним буде джиггер 25 мл на 50 мл. Як правило, джиггери створюються з високоякісних металевих сплавів, що робить їх довговічними і зручними у використанні.
У своїй роботі бармени використовують "джиггери" постійно, адже дотримання правильних пропорцій - запорука смачного коктейлю.
Риммер - пристосування для швидкого нанесення декоративного цукрового або сольового обідка на кромку келиха.
Мадлери, ступки
Для того, щоб приготувати щось більше, ніж просто молочний коктейль, часто необхідні спеціальні барні інструменти. Одним із них є мадлер, призначений для вичавлювання соків зі свіжих фруктів і ягід прямо в посуді подачі коктейлю. Це пристосування виготовляють як із дерева, так і з пластику, воно розрізняється за розмірами і типом поверхні, що перетирає продукт (гладка або ребриста).
Найпопулярніший витратний матеріал у барі - гейзери на пляшки, що дають змогу бармену розливати напої тонкою та рівною цівкою. Моделі, насамперед, розрізняються шириною отвору виходу рідини: для густіших напоїв він має бути ширшим. Зазвичай віддають перевагу середньому варіанту. Також необхідна модель "гейзера" підбирається залежно від ширини горловини пляшки. "Гейзери" виготовляються з металу або пластмаси.
Варіанти моделей - гейзер зі стрейнером, з широким носиком, з вузьким носиком, з корковою основою, з кришечкою.
Штопори, нарзанники
Виробники пропонують великий вибір штопорів - від невеликих кишенькових штопорів з дерев'яною ручкою до солідних ергономічних моделей, які складаються з вигнутої для зручності ручки, спіралі з тефлоновим покриттям і зазубреного леза з нержавіючої сталі.
Штопори також, як і пляшкові відкорковувачі, можуть виконуватися в стаціонарному настільному варіанті. Професійний штопор на спеціальній підставці комплектується обрізувачем для фольги та змінним буром.
Нарзанник (ніж сомельє) - від простого штопора його відрізняє наявність ножа для обрізання фольги та опорне коліно. Найпростіший варіант - одноступеневий нарзанник. Однак більшість барменів віддає перевагу двоколінному інструменту: бармен вкручує штопор, закриває його і коліном злегка підтискає. Завдяки цьому корок виходить дуже легко. У дорожчих моделях гвинт має тефлонове покриття.
Пробки, помпи
З необхідних барних дрібниць варто згадати різні пробки. Наприклад, у барі необхідно мати вакуумні пробки для вин: помпа відкачує повітря з пляшки, що дає змогу зберігати відкрите вино довше без втрати його якості.
Дуже зручні пробки для вина зі спеціальними пружинними важелями та гвинтові пробки. Пробка для шампанського має з боків два важелі, які під час опускання вниз замикають під ободком на шийці пляшки (щоб під впливом газу пробка не вилетіла).
Зазвичай у барі є невеликий ніж із ребристим лезом і вилочкою на кінці для нарізання фруктів і лимона, ніж для цедри, а також маленький ніж для зрізання фольги з пляшок. Однак асортимент ножів у барі може бути значно ширшим, і насамперед завдяки інструментам для фігурної нарізки.
Інструменти для льоду
Освіжаючий коктейль влітку допомагає нам впоратися з виснажливою спекою, а взимку нагадує про свіжість літа. Але неможливо уявити собі освіжаючий коктейль без льоду. Лід не тільки охолоджує напій (і відвідувача), а й відтіняє його смак, розставляє правильні акценти...
Для деяких коктейлів потрібна крижана крихта - лід-фраппе. Для її приготування можна скористатися ручним пристосуванням для подрібнення льоду або спеціальним подрібнювачем.
Зручніше скористатися млином: бармен крутить ручку і лід подрібнюється на стружку. Корпус подрібнювача виготовляють із пластику або металу.
Дуже зручні та необхідні в барменській роботі й спеціальні відра для льоду, так звані айс-бакети, влаштовані за принципом термоса. У цих металевих ємностях кубики льоду прекрасно зберігаються протягом тривалого часу.
Необхідна річ для бармена під час роботи з льодом - спеціальні совки. Вони можуть бути в пластиковому та металевому виконанні.
У будь-якому барі мають бути щипці для цукру та льоду.
Преси для цитрусових, Сквізери
Механічні преси для цитрусових можуть виконуватися у двох варіантах - зі склянкою для готового соку і без.
Сквізер - невеликий ручний прес із нержавіючої сталі (рідше пластику) для отримання соку з цитрусових: на одну часточку або половинку. Лимон, лайм або апельсин кладуть на витискний корпус, притискають важелем і склянка наповнюється соком.
Контейнери, органайзери
Дуже зручні й контейнери для бармена, в яких можна зберігати практично всі продукти, необхідні для приготування коктейлів: консервовані вишні та оливки, нарізані лимони, апельсини, лайми. Прозорі пластикові кришки контейнерів запобігають завітрюванню інгредієнтів і дають можливість бачити, що знаходиться в контейнері.
Органайзер бармена дає змогу зручно розмістити на барній стійці необхідний витратний матеріал - коктейльні трубочки, серветки, а також найнеобхідніший інструмент на кшталт штопора та барного ножа.